Rewitalizacja Parku Podzamcze na finiszu

Zmień kontrast zmień kontrast Dodaj do ulubionych
A- A A+ zmień kontrast
Zmień kontrast zmień kontrast Dodaj do ulubionych

Artykuł

Miłośnicy uroków Parku Podzamcze już niedługo będą mogli rozkoszować się pobytem w swoim ulubionym miejscu po „liftingu”. W parku dobiega obecnie rewitalizacja, która miała na celu przywrócenie jego walorów przyrodniczych, artystycznych oraz historycznych.

Park Podzamcze znajduje się w centrum Olsztyna. Zajmuje obszar pomiędzy ulicami Wyzwolenia, Nowowiejskiego, Artyleryjską, torami kolejowymi oraz Starym Miastem. Położony w dolinie rzeki Łyny, wyróżnia się bardzo zróżnicowanym ukształtowaniem terenu. W parku znajduje się wiele oryginalnych rzeźb, m. in. „Żaba”, „Koniki”, „Łyna” czy „Faun”. Nad całym terenem góruje majestatyczna bryła olsztyńskiego zamku.

Jakie prace wykonano w toku podzielonej na kilka etapów rewitalizacji? W wielu miejscach umocniono skarpy oraz usunięto chore i zagrażające przechodniom drzewa. Zasadzono również nowe drzewa, krzewy i rośliny zadarniające.

Jednym z zadań było także ujednolicenie małej architektury na całym obszarze parku. Przy alejkach ustawiono nowe ławki, kosze na śmieci i latarnie. Odnowiono nawierzchnię alejek, wiele z nich wyłożoną trwałą, granitową kostką. Odnowiono także plac zabaw dla dzieci i udostępniono im zupełnie nowe, wielobarwne urządzenia do hasania na świeżym powietrzu.

W parku pojawiły się również nowe kładki dla pieszych. Jedna z nich, umiejscowiona w pobliżu zabytkowych, ceglanych wiaduktów kolejowych, ma kształt łagodnego, szerokiego łuku. Pomost kładki wykonano z drewna, a stylowe balustrady ze stali malowanej na kolor grafitowy. Kładka z jednej strony oferuje piękny widok na wiadukty, a z drugiej na efektowne spiętrzenie Łyny. Z kolei w środkowej i północnej części parku zbudowano nowe kładki wykonane z drewna egzotycznego Bangkirai. Od wewnątrz ich balustrady wyłożone są szklanymi podświetlanymi taflami.

Zamontowano również nowe oświetlenie parku, wykorzystujące energooszczędne technologie. Wszystkie schody zostały wyposażone w zjazdy dla osób niepełnosprawnych.

W pobliżu „Casablanki” nadal trwa renowacja rzeźby „Chłopiec na rybie” autorstwa Balbiny Świtycz-Widackiej oraz niecki fontanny, w której jest umieszczona. Rzeźba i fontanna po renowacji zostaną podświetlone i przywrócą pełnię urody tej części parku.

Galeria multimediów

Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

visit.olsztyn.eu dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj